More info about Badija and Surroundings

Books about Badija:

Josip Belamarić – Franjevačka crkva i samostan na otoku kod Korčule – Prilozi povijesti umjetnosti u Dalmaciji, 23/1983. Split, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Splitu, 1983. pages. 149-191.

Other sites about Badija:

  • ISLAND BADIJA NEAR KORCULA RETURNED TO FRANCISCANS IN 2003 – page in English written by Fra Bernardin Skunca
  • Franciscan Monastery on Badija: Samostan Uznesenja B. D. Marije BADIJA Home page – info about monastery and its history, written in Croatian only
  • Badija on Franjevci.info : Samostan Uznesenja BDM – Croatian only
  • Skoji – Korcula Archipelago

News about Badija:

  • News about Monastery on Badija given back to Franciscans of Sv Jeronim, Zadar (Oct 2003 – news in Croatian only) :

FRANJEVCIMA VRAĆENA CRKVA I SAMOSTAN NA BADIJI: ZAGREB/DUBROVNIK, 30. listopada (Hina) –

Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru vraćena je crkva, samostan i sve zgrade oko samostana te jedna čestica zemlje iznad samostana na otočiću Badiji u blizini Korčule, potvrdio je danas fra Josip Sopta, zamjenik provincijala.

Franjevački samostan i crkva te zemljišne čestice oduzeti su franjevcima 1949. Kad su franjevci 1950. napustili otok, samostanski je kompleks 1956. preuređen u športski centar i odmaralište.

Odvjetnik Franjevačke provincije Antun Kisić izjavio je da rješenje nije pravomoćno te da je djelomično rješenje donijela korčulanska ispostava Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije na temelju Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, a na zahtjev Franjevačke provincije.

Po odvjetnikovim riječima Franjevačkoj provinciji na Badiji nije vraćen čitav posjed: nije vraćena zemljišna čestica s pristaništem veličine 49 tisuća četvornih metara jer se utvrđuje pomorsko dobro, dodao je.

Po riječima fra Josipa Sopte u početku listopada počeo se popravljati krov crkve Gospe Milosrđa, spomenika kulture, za što je Ministarstvo kulture izdvojilo 400 tisuća kuna.

Crkvu Gospe Milosrđa na Badiji dao je sagraditi korčulanski kanonik Vinko Ivanović, a 1392. otok su naselili bosanski franjevci. Crkva i samostan teško su razoreni u turskim napadima 1571. i 1660. (source: Hina)

  • News about Monastery on Badija given to Bosnian Franciscans (Sept 2005 – news is in Croatian only):

BADIJA (MIRIAM) – Nakon što je samostan i otok Badija prošle godine vraćen povijesnom vlasniku, tj. Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima iz Zadra, Provincijalat iz Zadra i Provincijalat Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara potpisali su 23. kolovoza ugovor prema kojemu Hercegovačka franjevačka provincija prima u najam Badiju u trajanju od devedeset devet godina. Ovom su ugovoru u krugu franjevaca prethodili razgovori sa svom braćom franjevcima obiju provincija. Nakon veoma pozitivne suglasnosti najvećeg broja spomenute braće, uprave su dviju provincija preko svojih pravnika formulirale Ugovor, i provincijali, fra Bernardin Škunca iz Zadra i fra Slavko Soldo iz Mostara, potpisali su ga u samostanu na Badiji.

Prema želji franjevaca Provincije sv. Jeronima – u svrhu čega je u krugu Provincije proveden referendum i razgovor sa svom braćom – Badiju se daje u najam s ciljem obavljanja duhovnih i duhovno-rekreativnih, karitativnih i kulturalnih programa, u duhu Kristova evanđelja i sv. Franje Asiškog.

Ta se odluka učinila svoj braći najprikladnijom unatoč primamljivim unosnim ponudama iz domovine i inozemstva, kojih je bilo u značajnom broju. U nadi da će takvu gore izraženu namjenu najbolje ostvarivati upravo franjevci, Zadarska provincija je Badiju povjerila Hercegovačkim franjevcima.

Potonji su, pak, u potpunosti prigrlili takav program, te su ga obje franjevačke strane s radošću potpisale u obliku ugovora (source: svjetlorijeci.ba )